De zorgriksja, het gemak van de elektrische fiets voor ouderen en minder-validen. U kunt er een huren of kopen.

Elektrische zorgriksja
Elektrische zorgriksja

Het concept 'zorgriksja' is speciaal in het leven geroepen voor hulpbehoevenden, zoals ouderen die in een verzorgingshuis wonen en anderen met een fysieke of mentale beperking die zelf fietsen in de weg zit. De zorgriksja heeft een tweeledig doel. Enerzijds kan de zorgriksja hen de vrijheid geven om vaker te genieten van het buiten zijn, anderzijds stimuleert hij contact  met anderen. De zorgriksja kan actief helpen de sleur en eenzaamheid te bestrijden en deze groep mensen weer actief meer bij de samenleving te betrekken. Een fietstocht met de zorgriksja staat garant voor een onbetaalbare ervaring, iets om naar uit te kijken, over te praten en van na te genieten.

Buiten genieten

Lekker buiten rondgereden worden! Tijdens de pilot van de gemeente Breda
Lekker buiten rondgereden worden! Tijdens de pilot van de gemeente Breda

De zorgriksja is een elektrisch ondersteunde fiets die doet denken aan een bakfiets, maar dan met een comfortabele bank voorop. De elektrische ondersteuning maakt het fietsen lekker licht voor de chauffeur en de verstelbare treeplank laat de passagier gemakkelijk instappen. Het comfort en gemak maken deze fiets ideaal voor iedereen, ook voor ouderen en minder-validen. Zo kunnen ook zij (weer) genieten van frisse lucht en nieuwe indrukken. Stel je voor, lekker samen naar buiten en de wind in de haren voelen zonder zelf iets te hoeven doen. Om je heen kijken en nieuwe indrukken opdoen, de bloesem bewonderen, of juist genieten van de kleurenpracht van de herfst. Een prachtige manier om de horizon te verbreden.

Samen

Naast het buiten zijn, is het doel van de zorgriksja om ouderen en mensen met een beperking meer in contact te brengen met anderen, zowel met familie en vrienden als met vrijwilligers.

 

Voor familie en vrienden:

Bezoekt u wel eens iemand in een verzorgingshuis of zorginstelling en spreekt dit idee u aan? Dan kunt u twee dingen doen. U kunt als particulier de zorgriksja bij ons huren en zelf iets organiseren. Of u kunt informeren of het verzorgingshuis of de zorginstelling ook geïnteresseerd is in dit concept en de zorgriksja voor meer bewoners beschikbaar wil stellen, door huur of aankoop. Het geeft u de kans om juist eens iets te dóen met elkaar, ongeacht eventuele beperkingen. Samen genieten van een fietstocht, herinneringen ophalen aan vroeger en een leuke ervaring opdoen. Zo kan de zorgriksja een prachtig instrument zijn om het leven weer glans te geven.  

 

Voor verzorgingshuizen en zorginstellingen:

Voor deze instellingen is de zorgriksja een waardevolle aanvulling op het activiteitenprogramma. Als instelling kunt u, al dan niet in samenwerking met de gemeente of andere instellingen, kiezen voor het huren of aanschaffen van een zorgriksja. Er zijn altijd vrijwilligers te vinden die graag chauffeur willen zijn en samen een mooie fietstocht willen maken. Voor de vrijwilligers een dankbare en unieke uitdaging, voor bewoners de kans om nieuwe indrukken op te doen en zich weer even vrij te voelen van hun beperking. Genieten van contact met anderen, ongedwongen babbelen over wat je allemaal ziet. Probeer het eens! Bij een langere huurperiode of aankoop kunt u de zorgriksja natuurlijk ook beschikbaar stellen voor bezoekers, kinderen en kleinkinderen die opa en/of oma meenemen voor een ritje in de buurt.

In de praktijk

Vooraf kunnen al enkele fietsroutes door mooie natuur en langs inspirerende plekken worden uitgezet. Het gebruik van de zorgriksja kent weinig beperkingen. De enige vereiste is dat de passagier (even) kan staan om in te stappen, en goed kan zitten. U kunt bij ons huren voor kortere en langere termijn, en kopen.

Van start

In de gemeente Breda werd in 2016 al een pilot van 3 maanden uitgevoerd, met 2 elektrische riksja's en 2 authentieke fietstaxi’s, op initiatief van wethouder Miriam Haagh. Breda wilde met dit project de nadruk leggen op het verbinden van mensen uit alle lagen van de samenleving, jong en oud. Een groot succes, zo blijkt in de praktijk. Een moeder die stralend verhaalt over de fietstocht die ze in de riksja heeft gemaakt met haar zoon als chauffeur. Nog dit jaar wordt het project geëvalueerd en er zijn al plannen om het nog grootser aan te pakken. Het concept zorgriksja van de Vervoering richt zich in het bijzonder op ouderen en mensen met een beperking die het lastig maakt om zelf te fietsen.

"Dat is geen riksja, dat is een Betjak! En ik kan het weten want ik ben een Indische." Mevrouw en mijnheer (83 en 85) horen ons promotiepraatje geduldig aan en stappen met duidelijk plezier in de betjak. "Had je niet durven dromen toch, dat je ooit nog eens in een betjak zou zitten!" Met dank aan Breda op een Riksja en Zorg voor elkaar Breda.